Μοναστήρια

 ονομάζεται “ιερά πλάξ” που διατηρεί την αρχαία παράδοση σχετικά με την εικόνα και το μοναστήρι και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, τοιχογραφήθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Η μεγαλύτερη οικοδομήθηκε το 1736 όπως γράφει η επιγραφή έξω από την πόρτα που σήμερα δεν διαβάζεται <<Ανοικοδομήθη ο θείος και ιερός  Ναός της Θεοτόκου (Ζωοδόχου Πηγής) εν έτει αψτς (1736) μηνί Απριλίω | (10) τη συνδρομή Παρθενίου Ιερομονάχου, Παπαϊωνά, Παπα-Γαβριήλ και Παπανανία>> στην μεγάλη εκκλησία σώζονται πολλές αγιογραφίες που προκαλούν το θαυμασμό για τη βυζαντινή τους τεχνοτροπία.

Στο Νάρθηκα στον κυρίως Ναό και στο Ιερό έχει αποτυπωθεί με τις διαφορές αγιογραφίες όλη η ζωή και η ιστορία της εκκλησίας. Καθώς π προσκυνητής βρίσκεται μπροστά στο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο κυριεύεται από απορία και θαυμασμό, η επιγραφή πάνω δεξιά γράφει για το τέμπλο << Έν έτει αψοθ (1779) εκαλλωπίσθη ο θείος και περίφημος τέμπλος δι εξόδων κόπου τε και μόχθου του Πανοσιωτάτου ηγουμένου Γαβριήλ ιερομονάχου και των ανωτέρω μνημονευομένων ιερομονάχων  της μονής, αρχιερατεύοντος κ. Μακαρίου. Ετελειοποιήθη εν μηνί Αυγούστω κγ (23) δια χειρός Γεωργίου και Ιωάννου>>.

Το προαύλιο του μοναστηριού πλακοστρωμένο παντού πέτρινα πεζούλια για να ξεκουράζονται οι προσκυνητές. Περνώντας στον ιερό χώρο και στο εσωτερικό της εκκλησίας φαντάζει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Με ιδιαίτερη εύνοια η Μεγαλόχαρη διάλεξε για κατοικία της τα χώματα της Αργιθέας σκαρφαλωμένη στο βράχο, είναι η ανίκητη ελπίδα για πολλούς ανθρώπους. Έτσι κάθε καλοκαίρι και ιδίως το Δεκαπενταύγουστο πλημμυρίζει από χιλιάδες προσκυνητές.

Από την ποίηση του Παπαχαράλαμπου Κορλού για την Παναγία Σπηλιώτισσα που αναφέρεται στη μεταφορά της θαυματουργής εικόνας κατά τους χειμερινούς μήνες στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τοποθεσία & Διεύθυνση

Καλύβια Φυλακτής

Λίμνη Πλαστήρα

Καρδίτσα, 43100

Ελλάδα

Διαθέσιμοι

Για οποαδήποτε διευκρίνηση
Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας.

Επικοινωνία

info@tasprolithia.gr
+30 6974837176

+30 24410 92350

Ακολουθήστε μας